Underhåll

Underhåll av G.A.D möbler av naturliga material.

Nya möbler

Din möbel är alltid ytbehandlad när den kommer till dig så att du kan börja använda den direkt. Tänk på att det kan ta ett par veckor innan oljan har härdat fullt ut varför man ska vara extra varsam med ytan. Låt aldrig fuktiga föremål eller vätskor ligga kvar då det kan leda till att det uppstår fuktfläckar. Bordsytor behöver efterbehandlas under de första månaderna, övriga möbler när ytan börjar se torr ut (en eller ett par gånger om året, beroende på användning/slitage).

Olja

Till underhåll av våra möbler rekommenderar vi kallpressad linolja till eken och till vitoljade möbler OSMO Underhållsvax. Oljan påföres tunnt i träets fiberriktning och arbetas in tills det blir kladdfritt. För att få högre finish eller ta bort fläckar används ett fint sandpapper innan behandlingen.

Såpa

Såpabehandlingen innebär att ytan skyddas genom att den mättas. Bordsytor som används mycket bör alltid torkas och rengöras med såpa, gärna någon gång i veckan den första tiden. Vid underhåll används en blandning av ca ½ msk tvålflingor till ½ liter ljummet vatten, rör om tills flingorna löst upp sig och blandningen känns lite seg och simmig. Använd en svamp eller trasa, stryk på i träets fiberriktning och låt torka. Slipa lätt med fint sandpapper (400) om ytan känns sträv (fiberresning).

Målade möbler

Vi målar våra möbler med färg från Farrow&Ball. Det är en miljövänlig vattenbaserad färg med glansvärdet 20%. Rengör dina målade möbler med fuktig trasa. Många moderna trasor fungerar utmärkt med endast vatten, vid behov kan lite gulsåpa tillsättas i vattnet.

Kalksten

Till skötsel rekommenderar vi vanlig gulsåpa, stenen är grundbehandlad vid leverans. Vid normalt underhåll torkas stenen med en lösning av 1 del såpa och 8 delar vatten. Får man en fläck -lägg på en svamp med såpalösning över natten (upprepa om den fortfarande är kvar). Tuffare fläckar kan man ge sig på med ett fettlösande diskmedel (ofärgat) eller kemiskt ren bensin. Eftersom dessa avfettar behöver man såpa stenen igen. Tag då 1 del såpa till 4 delar vatten. Var inte rädd för att skrubba en fläck med ex en nagelborste, stenen är tåligare än man tror. Använd aldrig salt vid fläckborttagning, det fräter sönder stenen. Den tål heller inte sura medel som citronsyra.

Lammskinn

Lammskinn går bra att dammsuga och vädra. Vätska som spills sugs upp med en trasa eller hushållspapper. Ibland kan kladdiga fläckar gå lättare att få bort om man först låter de torka och sedan kammar bort smutsen. Lammskinn som är nedsuttet kan kammas och sprayas lätt med vatten så reser sig lockarna igen.

Ull

Ullen är naturligt smutsavvisande. Skulle en fläck uppstå rekommenderar vi ullschampo eller galltvål blandat med vatten till fläckborttagningen. Dutta på lösningen på fläcken (undvik att gnugga) och sug upp vätskan med en trasa. Upprepa tills fläcken är borta. Galltvål rekommenderas även till fläckborttagning på möbler klädda med ulltyg. Gör på samma vis som med lammskinnet.

Läder

Ett kvalitetsläder åldras vackert och håller länge med rätt underhåll. Tänk på att direkt solljus kan bleka mörka läder och göra ljust läder mörkare. Använd inte starka rengöringsprodukter som kan torka ut eller missfärga lädret. Underhåll din möbel i två steg. Rengör först med en läderrengöringsprodukt. Smörj sedan in med ett naturligt lädervax för att förhindra att lädret torkar ut.