Formgivning

Vad är formgivning? Ett sätt att få balans i föremål så att det tilltalar oss? I slutändan ligger det alltid på betraktaren att avgöra. Och alla tycker olika.Vår egen åsikt är att vår ”avskalade” form definieras av nordiska, rena, raka former där material och materialmöten talar. De kommentarer vi får är att de är ärliga och tidlösa. De håller för ögats och handens slitage i många år. En formgivning som är funktionell och samtidigt visar material och kontraster mellan dessa.

Materialen talar sitt tydliga språk hos G.A.D. Massivt trä, kalksten, lammskinn, stål och glas ger spännande kontraster där finsnickeri och perfektion möter den naturliga råa ytan hos t.ex. sten.

I formgivningen finns hela tiden de dolda kvaliteterna i det finsnickeri vi utför. Går man innanför ytan på en möbel finns där alltid dessa egenskaper. Dold försinkning i lådor, glidlister i bok för lådor, putsade möten i fas för beslag, hopsättning med tappar, urval av samma ådring och färg för en sammanhållen möbel. Med massiva material och dessa tillverkningsmetoder kan en möbel alltid återställas till nyskick även efter många års användning. Prova att känna med handen på en träyta så känner du vad vi vill uppnå med vår ytbehandling som utförs i flera skikt med slipning.

Formen styrs även av materialens egenskaper. Vi använder massivt trä som ändrar form och storlek med årstiderna. Detta påverkar i viss grad formgivningen då möblerna måste kunna tillåta detta.

Jag hoppas du tilltalas och uppskattar både formgivning och utförande på det vi tillverkar!

Kristian Eriksson

KRistian Eriksson designer formgivare gad